Over Mindful werken

Mindful werken?

Mindfulness helpt mij om lichter in het leven te staan. En ‘werken’ heb ik mijn leven lang al interessant gevonden: zoveel tijd, aandacht, moeite gaat uit naar dagelijks werk, naar je vak, de bezigheden waarmee je je dag vult. Ongemerkt identificeer je ermee, ben je je werk, val je er mee samen of verlies je je erin?

‘Mindful werken’ houdt voor mij in: me bewust zijn van welk proces zich in dit moment ontvouwt. Een mini pauze in kunnen lassen. Waardoor je uit de ‘doe modus’ kunt stappen. En zo met minder inspanning, een berg kunt verzetten. Dit wordt in het Taoisme wel het ‘wu wei principe’ genoemd, of ’effortless effort’.

Deze houding kun je cultiveren! Niet door onverschillig achterover te leunen. Niet door te vroeg, te pas en te onpas te denken ‘het is zoals het is’. Wel door oefenen, trainen om op je gemak te zijn, gewaar te zijn in dit moment. Dan krijg je gewoontes door, dan krijg je door dat je je laat meeslepen door je eerste impuls of dat je weerstand hebt, of dat je al iets in je mond stopte, of er commentaar uitfloepte… Door er in dit moment bij te zijn, door een pas op de plaats te maken, door een adempauze, door meditatie ben je in staat om deze situatie nu! te beantwoorden en een bewuste keus te maken.

Het aanbod toegelicht

Vipassana Meditatie

Inzichtmeditatie is vipassana meditatie. Dit oude Pali woord (de taal die in Noord Oost India werd gesproken in de tijd van de Boeddha) bestaat uit de twee woorden:  ‘vi’ en ‘passana’. Dit betekent  ‘anders/ruimer’ en ‘zien’, een speciale manier van zien. Door het beoefenen van vipassana meditatie ga je langzamerhand de werkelijkheid zien zoals deze is. Ongekleurd, zonder oordelen, zonder vergelijken en zonder direct te reageren. Je observeert wat zich op dit moment voordoet en je gaat de kenmerken ervan zien: dat dingen veranderen, dat dingen opkomen en verdwijnen. Je blik verruimt, je ondervindt iets van een perspectief verschuiving in de omgang met jezelf, anderen en je omgeving.

Mindfulness

Opmerkzaamheid, sati in het Pali, gaat over aandachtig zijn, oplettendheid. Het is het gewaar zijn van het huidige moment, weten wat er nu gebeurt. Dit is een belangrijke factor, de kern van inzichtmeditatie.

We zijn vaak met de toekomst of het verleden bezig. We doen één ding en zijn in gedachten bij iets anders. We zijn ons daarvan heel vaak niet bewust. Wanneer we ons helder bewust zijn van wat er op dit moment aanwezig is, is er opmerkzaamheid.

De popularisering van het meditatieve begrip ‘sati’ is in Nederland vanaf 2004 te merken, dankzij de introductie van Mindfulness Based Stress Reduction Training (door Jon Kabat Zinn ontwikkeld) en Mindfulness Based Cognitive Therapy. Deze acht weken trainingen geven fantastisch toegang tot oude Oosterse wijsheid, gecombineerd met Westerse didaktiek. Voor veel cursisten is vipassana meditatie een welkome verdieping van wat ze geleerd hebben. Met name de rust die je kunt ondervinden door ook een deugdzaam leven te lijden is vaak een eyeopener.

Zelf Compassie

Tja, wat een lastig woord: mededogen. Het gaat om een hartskwaliteit, om het openen van het hart voor het ongemak en lijden van jezelf, of van de ander. Het gaat ook om het uitreiken naar dat lijden, je wens leed te verzachten. En deze hartskwaliteit kunnen we trainen. Je kunt stap voor stap in een cursus van 8 weken leren om het bekritiseren van jezelf of van anderen te verminderen. Je leert een moedige, eerlijke houding aan waarbij je jezelf en de ander niet in de kou laat staan. Zelf-compassie biedt steun door de vriendelijke open en respectvolle houding naar wat zich maar voordoet.

Chi Kung

Met Chi Kung start je de dag vitaal. Je laadt de innerlijke batterij op. Chi Kung bewegingen boren een stroom van frisse energie aan: de spieren, gewrichten en het zenuwstelsel ontwaken.

Chi Kung oefeningen voer je staande uit. Het op eigen benen staan is een deel van de training. Het stil staan is geïnspireerd op het stevig staan van een boom. De armen bewegen zacht door de lucht. De ademhaling gaat mee. Je staat en doet niet zo veel… Je kunt door het langzaam bewegen de ruimte om je heen goed ervaren. De bewegingen activeren onzichtbare energiebanen in het lichaam.

Chi Kung voorkomt dat ‘het hoofd’ alle aandacht opeist en wordt als verfrissend ervaren.

Coaching en intervisie

Sommige mensen willen liever individuele begeleiding bij een actueel vraagstuk of dilemma in hun leven. In minimaal drie bijeenkomsten verkennen we je vraag, gaan we na wat je al in huis hebt en stel ik oefeningen voor die je een bepaalde periode kunt uitproberen. Je kunt me bellen voor een afspraak.

Wees mild in je oefenen, zie de methode als een smalle zilveren stroom, niet als een denderende waterval

Sheng-Yen 1931

Contact

Chris Grijns Mindful Werken
Amsterdam en Amersfoort

Tel: 06-23242364

Volg ons

Privacy verklaring